Tarihçe
“Felsefe Tezli Yüksek Lisans Programı,” 2020-2021 yılında eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.
Kabul Koşulları
Lisans derecesine sahip olan ve Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin belirlediği koşulları sağlayan her aday felsefe yüksek lisans programına başvurabilir. Felsefe dışında bir bölümden lisans derecesi almış adaylar ise (gerekli görüldüğü takdirde) bilimsel hazırlık programını tamamlamak şartıyla lisansüstü programlara kabul edilebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir (1) ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten başarılı sayılabilmek için o dersin ortalamasının 65 ve üzeri olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Felsefe tezli yüksek lisans programını başarıyla tamamlamak için gerekli olan şartlar ders aşaması ve tez aşaması olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Bir öğrencinin yüksek lisans derecesi alabilmesi için, ders aşamasında en az yedi (7) ders ve bir (1) seminer dersi alarak bu dersleri başarması; tez aşamasında ise Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne uygun olarak bir yüksek lisans tezi hazırlayıp bu tezi jüri önünde başarı ile savunması gerekir.
Kazanılan Derece
Felsefe Tezli Yüksek Lisans Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrenci Felsefe Yüksek Lisans eğitimi diplomasını almaya hak kazanır.
Üst Kademeye Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci felsefe alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilir ya da öğretim üyesi olarak akademik yaşamlarına devam edebilirler. Bunun yanı sıra, programın kazandırdığı donanım ve yetkinlikleri uygulamaya geçirebilecekleri çeşitli resmî kurumlarda ya da özel kuruluşlarda istihdam olanaklarını bulunmaktadır.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı temsilcisi: Dr. Arş. Gör. Sinan KÖSEDAĞ